header foto header foto header foto header foto header foto
 
CHZ mededelingen

Selectietraining - teamindeling

Nieuws afbeelding 3-6-2016

De laatste wedstrijden moeten nog worden gespeeld; ben je al kampioen, moet je nog vechten voor de laatste punten of was de poule net een maatje te groot voor het team? Het gaat erom dat je met je team een leuk seizoen hebt gehad, waarin je lekker hebt kunnen trainen en de wedstrijden hebt kunnen spelen.

En dan volgt het einde van het seizoen al rap! Eventueel nog wat toernooien spelen en ….de selectietraining(en). Elk seizoen een terugkerend event, waarin de jongens, meisjes, dames en heren worden bekeken en ‘beoordeeld’. Doelstelling van zo’n selectietraining is dat de (hoofd)trainer(s) een beeld krijgen van hoe je speelt:

 

 • Gedurende het seizoen wordt bij trainingen/wedstrijden gekeken, overlegt met trainers en feedback van begeleiders/ coaches ingewonnen. Er wordt verder gekeken dan hoeveel doelpunten je hebt gescoord. Dit alles geeft een voldoende informatie om te kunnen inschatten welk team volgend jaar het beste bij past. Dus maak je geen zorgen,niet alles hangt van 1x selectietraining af.

 • Tijdens de selectietraining wordt gelet op persoonlijkheid,snelheid,inzichtentechniek. Gedurende deze training hebben de (hoofd)trainer(s) het overzicht op alle spelers; natuurlijk om te vergelijken, maar zeker ook om de eerste vormen van het team te testen. Een team bestaat uit keeper, verdedigers, middenvelders, aanvallers, maar dan heb je ook nog aanvallende verdediger, verdedigende middenvelders, ‘voorzetters’ en ‘goalgetters’. Een gevarieerd team met spelers die bij elkaar passen is het beste.

 • De Almeerse Hockey Club werkt met specialisten met veel hockey ervaring. Het beleid wordt zorgvuldig uitgestippeld en mag succesvol worden genoemd. Als klinkend voorbeeld is Heren 1 te noemen; meer dan 80% van het team is afkomstig vanuit Almeerse eigen jeugd. (voor wie het is ontgaan: Heren 1 gaat komend jaar op het hoogste niveau spelen, de beste 12 teams van Nederland).

 

 

 

Ons uitgangspunt is om een team samen te stellen met spelers die het beste bij elkaar passen. We selecteren op basis van kwaliteiten(en niet op tekortkomingen). We snappen dat ouders graag zien dan hun kind op het hoogste niveau gaat spelen. Juist daarom is gekozen voor deze uitgebreide vorm van selecteren:

 

 • bekijken van trainingen/wedstrijden
 • overleg met trainer
 • feedback van begeleiders/ coaches
 • selectietrainingen, beoordeling door ervaren (hoofd)trainer(s)

 

 

 

 

Gekeken wordt naar:

 

 • inzet, motivatie, doorzettingsvermogen, drive
 • snelheid van lopen, handelen en beslissen
 • het spel te begrijpen, overzicht
 • techniek

 

 

 

 

 

Een veel gehoord excuus is dat spelers van ouders die een rol vervullen bij de vereniging en/of spelers van sponsoren, automatisch worden geselecteerd. Men zou dit kunnen proberen, want we zijn nog op zoek naar sponsoren en vrijwilligers. Maar het selecteren van een speler is echt alleen afhankelijk van de prestaties en kwaliteiten van het speler.

Neem bij vragen altijd in overweging, dat het samenstellen van selecties en teams met de meest grootste zorg is gedaan. Ook vragen we ook om begrip dat het ‘even van team wijzigen’, veel gevolgen met zich mee kan brengen. De club, trainers en coaches hebben het beste met de spelers voor. Met het selecteren en indelen van teams, zorgen we dat de spelers kunnen spelen op de sterkte wat bij hun past en dat ze niet(buitensporig) op de tenen moeten lopen.


Technische Commissie
[email protected]