header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Column

Column: Hoofdklasse…here we come!

22-5-2008

Wat een seizoen. Het ene Almeerse team is nog geen kampioen of het volgende meldt zich al weer. En er zijn nog altijd teams in de race voor een kampioenschap in de poule of zelfs voor landelijke titels. Het is daarom extra jammer dat het Dames 1 niet gelukt is om zich te handhaven in de 1e klasse. Het leek er nog even op dat het tij gekeerd kon worden maar uiteindelijk bleek het venijn toch in de staart te zitten en werden kostbare punten verloren bij mede degradatie kandidaten. Op zich is dat niet zo vreemd. Zo tegen het einde van een competitie stijgen bungelende ploegen nog wel eens boven hun eigen nivo uit en dus zijn wedstrijden ter voorkoming van degradatie minstens zo lastig als die om het kampioenschap. Alleen per saldo wel op een ander nivo. Het wordt afwachten waar de dames volgende jaar worden ingedeeld en dan zou een directe terugkeer naar de 1e klasse de beste insteek zijn. Van acquit vol er in en de ervaring gebruiken die het afgelopen jaar is opgedaan in de 1e klasse. Een frisse en nieuwe trainer/coach kan dan net de impuls zijn die je nodig hebt.

En wat te zeggen van Heren 1. Het team moet een enorme groei doorgemaakt hebben in het afgelopen seizoen, getuige de reeks van overtuigende overwinningen. Dit moet een prima basis zijn om volgend seizoen voor promotie te gaan en de wedstrijd tegen Promovendus Groningse Studs was daar al vast een voorproefje van.

Als klap op de vuurpijl deed de Almeerse Gemeenteraad ook nog even een duit in het Almeerse Hockey zakje. Een heus waterveld en nog een extra kunstgrasveld. Je hoort zo links en rechts wel eens gemopper op de Gemeente Almere en het beeld naar buiten is (zekere voor een buitenstaander als ik ben) lang niet altijd positief, maar de Almeerse mag toch heel tevreden zijn met de bestendige lijn die de Gemeente al jarenlang jegens de AHC doorvoert. Ik kan me nog goed de opening van het eerste kunstgrasveld herinneren. Het veld dat er nu dus uitgaat en dat in rap tempo opgerold en afgevoerd wordt. Wat waren we trots. Almeerse een kunstgrasveld. Toe maar! De boeren uit de polder hoorden er ineens een beetje bij in hockeyend Nederland. Het zou de Almeerse op hockey- technisch gebied de impuls gaan geven om aan te sluiten bij de Nationale subtop. En zo geschiedde inderdaad.

Bijna analoog zal het nieuwe waterveld, op precies dezelfde plaats, een volgende impuls gaan geven aan de hockey volwassenwording van Almeerse. Nu al speelt de jeugd gerenomeerde clubs als Rotterdam en Bloemendaal van de mat en stoten AHC talenten door naar de Nationale teams. Regelmatig wordt er met ontzag gesproken over een bezoekend Almeers elftal waarvoor sportieve angst bestaat. En niet ten onrechte. Het is iets dat we ‘ons’ nog niet altijd helemaal goed realiseren. Ik kom nog uit de tijd dat we met ontzag naar Gooische of Laren gingen. Die tijd is voorbij. We kunnen ze allemaal aan.

De grotere kunstmat capaciteit, maar met name het waterveld, gaan de Almeerse hockeykunsten ongetwijfeld naar een nog hoger, nationaal niveau brengen. Toch is enig ‘kritisch realisme’ op z’n plaats. Eigenlijk de enige valkuil die er kan zijn is dat de Vereniging het tempo moet kunnen bijhouden op bestuurlijk, organisatorisch en financieel gebied en feitelijk dat tempo altijd een stap voor moet blijven. Een team in de Almeerse gelederen op Overgangsklasse niveau, of in een aantal jaren wellicht zelfs hoger, stelt hoge eisen aan de professionaliteit van ‘het apparaat’ en kan zelfs een opsplitsing van de verantwoordelijke taken voor recreatie hockey en prestatie hockey noodzakelijk of zelfs onvermijdelijk maken. Daarvoor hoef je alleen maar naar de teams in de Hoofdklasse te kijken. Almeerse zou met het ‘nadenken’ over die operationele en bestuurlijke toekomst niet te lang moeten wachten.

Niettemin zijn de huidige ontwikkelingen een pluim op de hoed van diegenen die er achter de schermen hard aan gewerkt hebben en op de hoed van diegenen die er voor gaan zorgen dat het veld er aan het begin van het nieuwe seizoen al ligt terwijl jij prettig achterover hangt aan een warme zonnige kust. En last but not least een hele bos pluimen voor de Almeerse Gemeenteraad die vertrouwen heeft in de Almeerse Hockey Club en die de volgende stap op weg naar volwassenheid faciliteert. Hulde! Oh ja, nog wat. Ik vergat het bijna. Mijn kandidaat voor 'Vrijwilliger van het jaar' is voorzitter Mario Damen.
Door Gerdwin Lammers

Reacties


Monique Overdijk

22-5-2008 @ 07:24:48 |Wie is toch Gerdwin Lammers? Ik waardeer zijn analyses en denk dat zij beter tot hun recht komen in een aparte optie in het menu links op de site.

Saskia Aandewiel

22-5-2008 @ 08:43:18 |@ Monique Helemaal vanuit the USA?! 8)

Gerdwin Lammers

22-5-2008 @ 11:44:02 |Ha Monique, ook ik zou graag een optie links op de site zien. helemaal mee eens! Nee Saskia, niet uit de USA. iets dichterbij maar nog steeds ver. Boekarest, Roemenie. En wie ik ben? Tja.....

Bart van der Wolf

22-5-2008 @ 12:02:32 |1ste team in de ovk is een feit (wel reserve), mocht heren 1in 1ste klasse D blijven dan komt het wel goed.

Deirdre Krone

22-5-2008 @ 13:27:55 |eerste 2 teams zul je bedoelen Bart en niet allebei reserve

Boas van Olden

22-5-2008 @ 14:21:17 |H2 res overgangsklasse... en wie speelt er nog meer overgangsklasse dan deirdre?

Dominique van der Meulen Kunee

22-5-2008 @ 14:47:30 |DVet A heeft zich enkele weken geleden verzekerd van een plekje in de overgangsklasse. Komende zondag bij winst ook kampioen voor derde jaar op rij

Jens Breuring

22-5-2008 @ 15:09:07 |Wie onthuld het mysterie Gerdwin Lammers??.. Vader van Julius Lammers (Huidig JB1), Marcus Lammers ( oud Speler AHC) en Leonard Lammers (oud Keeper AHC).. Case closed... Nice column Gerdwin!

Monique Overdijk

22-5-2008 @ 15:45:14 |@Saskia: idd:) ze hebben hier ook internet;)

Deirdre Krone

22-5-2008 @ 23:23:48 |en dank aan Dominique voor het beantwoorden van de vraag van Boas. Dus over een jaar (na promotie heren 1, hetgeen volgend jaar volgens mij best gaat lukken) 3 teams in de overgangsklasse 8)

Gerdwin Lammers

22-5-2008 @ 23:56:05 |Heel goed Jens!...en trots ex-lid van het fameuze (of beruchte ?) 'DreamTeam' van Regenboog, Droomland, BigJungle, Sterrentoer en LoveBoat O-)

Reageer op het nieuws