Winterstop

27-2-2008

Ik ben afgelopen weekeinde voor mijn werk naar Ajax-AZ geweest. Het was de eerste wedstrijd na de winterstop. Deze winterstop was exact 13 (!) dagen eerder begonnen. Ik geloof niet dat er een voetballer is geweest die uitgebreid rust heeft gehad. In deze 13 dagen hebben de voetballers kunnen bijkomen van de eerste competitiehelft. Kleine pijntjes hebben even tijd gehad om weg te trekken, toen was er even rust en daarna begon de voorbereiding op de eerste wedstrijd na de winterstop alweer. Voor wie is er eigenlijk nog winterstop?

Teamsporters zijn over het algemeen het fitste net voor het begin van de eerste competitiewedstrijd. In de voorbereiding wordt er keihard getraind om fit te worden en de oefenwedstrijden zijn ondergeschikt. Als de competitie dan begint, worden er wedstrijden gespeeld, wordt er gerust en tactisch voorbereid. Sta je in de basis, dan blijf je wel fit. Speel je niet (en dit geldt vooral in de voetballerij) dan rest er niets anders dan om zelf zo fit mogelijk te houden. Je spelende collega’s zijn namelijk meer aan het herstellen. Er wordt, zolang er twee wedstrijden per week gespeeld worden, niet meer conditioneel getraind.

Dertien dagen winterstop is voor de voetballer dus eigenlijk geen winterstop. Waarom wordt er dan een gehouden? Kan je als club iets rustiger spelers bij- of verkopen? Of kan je een lucratieve trip naar tropische oorden plannen?

Wij hockeyers hebben nog een ouderwetse winterstop, merk ik tegenwoordig. Toen ik in het Nederlands elftal speelde was de winterstop een moment om zo snel mogelijk naar een warm oord te vliegen en daar door te trainen. Zuid-Afrika, Maleisië, Argentinië, Australië, Hongkong; we hadden het zwaar te verduren. Je kwam terug en dan begon de voorbereiding met je clubteam. Natuurlijk begon die voorbereiding dan in Barcelona, Madrid of Rome en voor je het wist, was je winterstop voorbij. Echt een hockeystop was dat dus niet. Maar we waren wel mentaal en geestelijk fit.

Nu ik ‘gewoon’ in de Rabohoofdklasse speel, heb ik sinds 18 november al geen stick meer aangeraakt. Ik heb wat kerstkilootjes aan de buidel en ben een stuk witter in januari dan ik ooit heb meegemaakt. Wat mij betreft mag de hockeywinterstop ook naar 13 dagen. Kunnen we gewoon fit doorknallen en hoef ik niet weer op nul te beginnen.

Zondag 24 februari speel ik mijn eerste competitiewedstrijd weer, kijken of ik mijn teamgenootjes na drie maanden nog herken.

Bram
(door Bram Lomans van Sportweek.nl)