header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Hockeyers hard onderuit in Kuala Lumpur

3-12-2007

KUALA LUMPUR - De Nederlandse hockeyers zijn maandag bij de Champions Trophy in Kuala Lumpur keihard onderuit gegaan. Het nog ongeslagen Oranje verloor met 2-6 van Zuid-Korea. Daardoor raakte het uitzicht op een finaleplaats danig vertroebeld. In de eerste helft (1-1) leek er nog weinig aan de hand. Na de rust werd Nederland, dat nog wel twee keer op voorsprong kwam, volledig weggespeeld door de topfitte Zuid-Koreanen.

Voor Oranje was het een evenaring van de grootste nederlaag ooit bij de Champions Trophy, na de verliespartij van 3-7 in 1980 tegen Australië.

Blessure

Thomas Boerma bekeek het duel vanaf de tribune. De verdediger van Bloemendaal ondervond te veel last van zijn schouderblessure, die hij zondag door toedoen van de Spanjaard Santiagio Freixa opliep.

De speler van Amsterdam werd voor zijn onbezonnen daad - hij sloeg met zijn stick naar Boerma - voor één wedstrijd geschorst door bondscoach Maurits Hendriks.

Hoofdwond

Ronald Brouwer was tegen Zuid-Korea wel van de partij. De spits liep tegen Spanje (3-3) een hoofdwond op. Ondanks enkele hechtingen kon hij maandag toch in actie komen. Wouter Hermkens was in het Nederlandse basisteam de vervanger van Boerma.

Revanche

Oranje en Zuid-Korea kenden elkaar nog van een testserie afgelopen zomer in Nederland. De ploeg van Oltmans won twee keer (5-2 en 3-1) en speelde in het andere duel gelijk (2-2). Daarmee nam Oranje revanche voor de smadelijke nederlaag een jaar eerder in de openingswedstrijd van het WK tegen Zuid-Korea (2-3) waarna het in Mönchengladbach nooit goed meer goed kwam met de Nederlandse ploeg (zevende).

Kansen

Oranje had maandag in de eerste helft weliswaar een licht overwicht, maar tot veel uitgespeelde kansen kwam Nederland niet. De eerste strafcorner in de 22e minuut bracht uitkomst.

Bij absentie van eerste man Taeke Taekema, die zijn 'verplichte' rust nam op de bank, mocht Hermkens aanleggen. De topscorer van Tilburg (zestien treffers) deed dat met succes: 1-0. Het was zijn eerste doelpunt in naam van Oranje.

Strafcorner

Ook Zuid-Korea, dat uit de eerste drie duels in Kuala Lumpur vier punten haalde, had een strafcorner nodig om tot scoren te komen. Vlak voor de rust haalde Jong-Hyun Jang doeltreffend uit, met dank aan doelman Guus Vogels en lijnverdediger Geert-Jan Derikx, die niet goed ingrepen: 1-1.

Vrije slag

Met een omstreden treffer kwam Oranje kort na de rust opnieuw op voorsprong. Matthijs Brouwer tikte een vrije slag van Jeroen Delmee in. De video-arbiter keurde het doelpunt na ampel beraad uiteindelijk toe.

Rommelige indruk

Het vermoeid ogende Nederland was na de rust de veel mindere ploeg. Oranje dwong aanvallend niet veel meer af en maakte verdedigend een rommelige en kwetsbare indruk.

Met vijf treffers in het laatste kwartier werd de Nederlandse ploeg vernederd door het ontketende Zuid-Korea, met Jong Hyun Jang (drie treffers) als gevierde man.

Reacties


Stef Sparnaaij

3-12-2007 @ 12:17:29 |Darn.. dat jammer..

Wibo van der Meulen Kunee

3-12-2007 @ 21:09:22 |Lijkt Vet A wel zijn ook onnodig vernederd met een hoop geblesseerde

Reageer op het nieuws