Dames naar finale

24-8-2007 MANCHESTER - De Nederlandse hockeysters hebben aan de eerste opdracht bij de Europese kampioenschappen in Manchester voldaan. Oranje won donderdag in de halve eindstrijd met 3-0 van Spanje. Daarmee verzekerde de ploeg van bondscoach Marc Lammers zich van een ticket voor de Olympische Spelen volgend jaar in Peking en van een plaats in de EK-finale. undefined undefined undefined undefined

Oranje maakte er tegen Spanje geen indrukwekkende show van. Koel en zakelijk haalde Nederland het gewenste resultaat binnen.

Marilyn Agliotti, Janneke Schopman en Carolina Welten maakten de doelpunten. De succesvolle brigade van Lammers speelt zaterdag in de finale tegen Duitsland.

Favoriet

Oranje begon als grote favoriet aan de wedstrijd tegen Spanje, de nummer zeven van de wereldranglijst. Nederland was de laatste jaren in de onderlinge duels steeds de bovenliggende partij.

Vorig jaar bij het gewonnen WK werd het 2-0 en begin dit jaar was Oranje bij de eveneens gewonnen Champions Trophy in Argentiniƫ met 3-1 te sterk. Twee weken geleden kwamen beide teams in Nederland nog in een oefentweeluik tegen elkaar uit. Opnieuw was Oranje de betere ploeg: 4-2 en 6-0.

Fatima Moreira de Melo

Fatima Moreira de Melo had donderdag een belangrijk aandeel in de openingstreffer van de titelverdediger. De routinier van Oranje speelde zichzelf in de tiende minuut knap vrij in de Spaanse cirkel en toonde zich daarna niet zelfzuchtig. Daardoor kon Agliotti de bal simpel in het doel schuiven, 1-0.

Strafcorner

De eerste strafcorner had Nederland op dat moment al gemist. Bij absentie van de zwaar geblesseerde Maartje Paumen, die het duel in een rolstoel op de tribune bekeek, mocht Kim Lammers aanleggen. De topscoorster van de hoofdklasse probeerde het met een trucje, maar kreeg de bal daarna niet lekker voor het inschieten.

Oranje domineerde in de vlakke eerste helft, maar speelde zeker niet op topniveau. Het balverlies op het middenveld was te groot om een constante druk op het Spaanse doel te kunnen uitoefenen.

Proef

De tweede helft begon weinig hoopgevend voor Oranje. Doelvrouw Lisanne de Roever, die bij de EK nog amper op de proef is gesteld, pareerde echter koel het eerste Spaanse schot (van Silvia Munoz) op het Nederlandse doel. De tweede strafcorner van Oranje zette kort daarna de poort naar Peking en naar de finale wijd open.

Lammers schoof de bal in een knappe variant terug naar aangeefster Janneke Schopman, die met een diagonale, hoge push de gereputeerde Spaanse keepster Maria Jesus Rosa passeerde, 2-0. Carolina Welten maakte daarna in het gerommel na de afgeweerde derde strafcorner (geslagen door Minke Booij) het karwei af: 3-0.

Erik Braunius

24-8-2007 @ 18:43:05 |De mannen zijn er ook......................worden geweldig spelen daar in china................kanniewachtuhhh ^O^