Hockeydames winnen ook

20-8-2007

MANCHESTER - Van tevoren had bondscoach Marc Lammers de Italiaanse vrouwen genoemd als de mogelijke verrassing van het Europees kampioenschap in Manchester. Met stug verdedigen zouden ze zelfs het team dat vorig jaar wereldkampioen werd in de problemen kunnen brengen.

Zaterdagmiddag bleek dat die angst verre van terecht was. Oranje won met ruime cijfers (9-1) van de ploeg, die naast Italiaanse hockeysters een handvol Argentijnse vrouwen met een dubbel paspoort telt.

,,We waren er echt niet zo zeker van dat we van ze zouden winnen,’’ verklaarde Lammers na afloop. ,,In mei speelden we namelijk niet zo goed tegen die ploeg.’’

Drie maanden geleden hield Oranje, toen zonder de hoofdklasse-speelsters die nog in de play-offs uitkwamen, slechts een krappe overwinning en een gelijkspel over aan de dubbele oefenontmoeting met de Italiaanse vrouwen.

In de eerste wedstrijd van het EK in Manchester stond Nederland echter door doelpunten van Maartje Paumen (uit een strafcorner), de voormalige Zuid-Afrikaanse Marilyn Agliotti en Eefke Mulder bij rust al met 3-0 voor. Minke Booij (twee keer), opnieuw Agliotti en Mulder, Naomi van As en Wieke Dijkstra brachten de score naar 9-1.

De tegentreffer kwam van de stick van Francesca Faustini.

Bondscoach Lammers: ,,Eén van de doelen was het tempo op te voeren en die snelheid te gebruiken om de Italianen te verslaan. Anders staan ze zo met zijn elven te verdedigen. Ik ben tevreden met ons spel en het resultaat.’’

Aanvoerster Minke Booij, die haar beide doelpunten maakte uit een strafcorner, vond dat het nóg beter had gekund.

,,We hadden een paar mindere perioden. Een paar keer had er in de cirkel meer ingezeten. Het belangrijkste is dat we een goed gevoel aan deze eerste wedstrijd overhouden.’’

Vandaag komt Oranje opnieuw in actie. Tegenstander is de Ierse ploeg, die zaterdag de eerste wedstrijd met 3-0 verloor van Engeland, naast Oranje één van de kanshebbers om zich bij de eerste drie te scharen en zich zo te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking. In de andere poule wonnen ook de Spaanse en Duitse vrouwen hun eerste EK-wedstrijd.

Lammers wist na het duel met Italië al precies hoe hij zijn speelsters scherp zou krijgen voor de wedstrijd tegen Ierland.

,,Ik zal de Ierse vrouwen met videobeelden wat groter proberen te maken dan ze in werkelijkheid zijn,’’ grapte hij.

Christiaan de Ruiter

20-8-2007 @ 18:37:44 |En van Ierland winnen ze ook!! 6-0

Kjeld van Bergen

21-8-2007 @ 23:31:16 |dus ook geplaatst voor kruisfinales. Op naar de volgende beker. :hockey: