Uit de AlmereVandaag

15-8-2007

ALMERE / RENÉ CLAESSENS -  Almeerder Wouter Jolie vertrekt vandaag met het Nederlands hockeyelftal naar Manchester om voor het eerst in zijn carrière deel te nemen aan het Europees Kampioenschap. De lat ligt al meteen hoog: kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Daarvoor moet Oranje bij de eerste drie eindigen.
,,Dat ticket voor Peking is het hoofddoel, zodat we niet al die lastige kwalificatietoernooien hoeven te spelen", aldus Jolie. De 21-jarige speler van Bloemendaal ziet het als een verrassing dat hij mee mag. Toen bondscoach Roeland Oltmans de laatste drie afvallers moest aanwijzen, gaf hij de voorkeur aan Jolie boven twee aanvallers en een middenvelder. Hij zal flink moeten knokken voor een basisplaats. ,,Ik hoop dat ik zoveel mogelijk mag spelen, maar de concurrentie met vijf verdedigers in de selectie is groot."
Dat de verdediging het zwaarst bemand is, lijkt te duiden op een meer behoudendere speelstijl dan op het dramatisch verlopen WK van twee jaar geleden. ,,Ik weet nog niet precies hoe de coach wil spelen", houdt Jolie zich op de vlakte. ,,We horen in Engeland pas hoe we de verschillende tegenstanders tactisch te lijf gaan.''
Over de loting mag Oranje in ieder geval niet klagen. Met Frankrijk, Ierland en Spanje in de poule worden de sterkste landen Duitsland en Engeland ontlopen. ,,De laatste groepswedstrijd tegen Spanje is een hele lastige, daarom moeten we de andere wedstrijden goed voor de dag komen. Maar het scheelt dat we niet meteen tegen Duitsland en Engeland hoeven'', kijkt de Almeerder vooruit.

Jolie, die drie seizoenen geleden nog voor De Almeerse speelde, maakte 29 november vorig jaar zijn debuut in Oranje in de oefenwedstrijd tegen Engeland. Met een treffer en een assist gaf hij meteen zijn visitekaartje af. Inmiddels speelde hij zestien interlands en scoorde daarin drie keer.