header foto header foto header foto header foto header foto header foto

Frits Veldhuizen

Nieuws afbeelding 4-6-2019

Waar kennen we je van op de Almeerse?

Mij kennen jullie van meerdere rollen: papa en supporter van onze kinderen Thom, Stijn en Maud. Vrijwilliger op diverse evenementen en uiteraard trainer, coach en begeleider van diverse teams.

Hoe ben je trainer/coach geworden?

Ik ben op een gegeven moment gewoon in gestapt, omdat er behoefte was aan een trainer/coach met spelervaring.

Wat doe jezelf in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik interim P&O manager. Ik doe met name projecten waarin personele vraagstukken als ontwikkeling, verandering en reorganisatie een rol spelen.

Hoe combineer je coach/trainerschap met je werk?

Dat is meestal woekeren met mijn agenda; strak plannen dus.

Hoe omschrijf je jezelf als coach/trainer?

Ik ben altijd positief gedreven en een sfeermaker en hou er van om een hecht team te bouwen wat zin en lol heeft in het spelletje. Het begint immers altijd met die zin en lol. Is dat er niet (meer) stop dan direct.

En ben er altijd op uit om het team als geheel en de individuele spelers in het bijzonder beter te laten hockeyen.

Wat zijn je werkzaamheden als trainer/coach?

Het belangrijk om goed te observeren wat het team nodig heeft om met zin en lol beter te gaan spelen. En tegelijkertijd wat de individuele spelers daarbinnen ieder voor zich persoonlijk nodig heeft om een betere speler te worden. Daar pas ik vervolgens de trainingen en oefeningen op aan. En in de wedstrijd de toe te passen spelstijlen en spelstrategieƫn.

Wat is de grootste uitdaging in het coach/trainerschap?

Blijf altijd duidelijk, eerlijk en oprecht naar al je spelers, zowel met je complimenten als met je aanwijzingen. Brand je spelers nooit af, maar help ze. En in de wedstrijd moet je jezelf altijd beheersen, hoe moeilijk het soms ook is, je hebt immers een voorbeeld functie !!

Heb je zelf nog bijzondere herinneringen aan een vroegere coach/trainer?

Ik had vroeger een coach die alleen maar aan zichzelf dacht. Hij wilde altijd de eer. Deed je iets in zijn ogen slecht, nou dan kreeg je onder uit de zak. Wat een rot seizoen was dat. Ik heb toen geleerd dat een dergelijke aanpak niet werkt.

Hoe omschrijf je de sfeer aan de kant van het veld?

Supporters zijn altijd belangrijk. Zij komen geheel vrijwillig kijken, zowel uit als thuis. Dat waardeer ik bijzonder. Ik probeer hen dan ook altijd te betrekken in het positief ondersteunen van het team. EN na afloop bedanken we hen met het hele team altijd met een groot team-applaus !!

Wat zijn je ervaringen met de ouders van je spelers?

Elke ouder wil het beste voor haar/zijn dochter of zoon. Als je hen daarin eerlijk te woord staat (of het nu een fijne of vervelende boodschap is) dan heb je nooit gedoe en accepteren ze je bericht of beslissing.

Wat zijn je ervaringen met scheidsrechters op het veld?

Scheidsrechters doen doorgaans ook hun best en maken net als spelers fouten. De scheidsrechter beslist altijd, dus accepteer het besluit. Soms merk ik echter dat een scheidsrechter een andere agenda heeft, dan is het heel lastig om positief te blijven. Gelukkig is dat hoge uitzondering en meestal gaat het prima.

Waarom zou je iemand adviseren om ook een team te trainen/coachen?

Met een groep aan de slag zijn is zo leuk en dankbaar. Het geeft je veel plezier en energie. En de meiden en mannen verdienen een volwassene langs de lijn die hen helpt en stuurt. Ik zie helaas te vaak dat een team het zelf moet doen. Spring over het hek en help ze !!

Wat kun je vertellen tussen de samenwerking met begeleiders/teammanagers?

Deze samenwerking is van levensbelang. Je kunt immers niet alles zelf en alleen doen en in de gaten houden. Daarom is een paar extra ogen, oren en handen bijzonder welkom.

Kom je zelf uit een hockeyfamilie?

Nee, ik kom niet uit een hockeyfamilie. Alleen mijn zus heeft een paar jaartjes gehockeyd en mijn broer was een voetbaltalent, maar kreeg helaas op zijn 16e een hernia en daardoor was zijn korte carriĆØre over en uit.

Welke positie(s) speel(de) je?

Ik speelde altijd achter, in het centrum net voor de verdediging. Mijn kwaliteit was om de bal van de aanvallers af te pakken en vervolgens met een goede pass het middenveld in de aanval te zetten.

Heb je zelf een echt hockeygezin?

Wij zijn een echt hockeygezin. Ons hele huishouden draait om hockey. Niet alleen spelen alle drie de kinderen al vele jaren, maar doen ze ook andere dingen voor de club. Ook Wita komt altijd kijken en zet zich vaak als vrijwilliger in.

Welk moment zal je altijd bijblijven?

Er zijn te veel momenten om op te noemen. Ik noem dus een willekeurig aantal:

Het organiseren van het 1e HGW (het grote weekend). Ruim 20 jaar geleden alweer.
Nog eentje uit de vorige eeuw: jarenlang tijdens de zomerstop elke week met een grote groep samen trainen in de zomeravond en na afloop langs de lijn zelf meegebrachte chips eten en bier drinken en een boel lol hebben (en ook alles netjes opruimen). Dat deden we toen zo, want de club was nog klein.

Meemaken dat Thom en Stijn met Heren 1 de Hoofdklasse bereikten en een jaar op het hoogste niveau speelden.

Samen met Maud en ons Dames 3 in district Noord Holland meerdere keren kampioen worden en promoveren

Wie is/was je idool in de hockeywereld (toen of nu)?

Ik heb geen idool. Wel iemand die ik bewonder en dat is Teun de Nooijer. Waarom? Hij is het toonbeeld van de op en top complete sportman. Binnen en buiten de lijnen altijd een gentlemen. Een man met een fluwelen techniek en fenomenaal tactisch inzicht.

Dick Hovestadt

5-6-2019 @ 22:31:14 |Weer een topper!